Dr Alen Delabo, tvorac hrono ishrane

Prave namirnice u pravo vreme

– Ne postoje opasne namirnice. Veća je opasnost kada prave namirnice ne jedete u određeno vreme. U hrono ishrani je veoma važna navika da se namirnice jedu u pravo vreme. Kada to savladate, savladali ste celu teoriju.
Ovo mi je rekao  Alen Delabo, hrono nutricionista i tvorac hrono ishrane koja je iz Francuske, gde je nastala, preplavila svet u najrazličitijim varijacijama.Sa  doktorom Delaboom sam razgovarala  u Beogradu gde je dosad da Srbima predstavi svoju teoriju koja tolikim poklonicima u svetu pomaže da ostanu zdravi i vitki.
Na trpezama u Srbiji kukuruz i pšenica, prema istraživanju Poljoprivrednog fakulteta, uglavnom su modifikovani. Da li je tako i u Francuskoj? Da li Francuzi uglavnom jedu modifikovanu pšenicu i kukuruz? Doktor Delabo, koji je ujedno i direktor odseka za klinička istraživanja Evropskog Instituta za istraživanje ishrane i zdravlja, odgovara:
– Veoma malo. Genetski modifikovane sorte, u ovom slučaju pšenice i kukuruza, u Francuskoj postoje ali ih ima vrlo malo. Pre svega zbog politike francuske države ali i zbog brojnih upozorenja o genetski modifikovanoj hrani koja se svakodnevno mogu pročitati ili čuti u gotovo svim medijima. Francuzi, generalno, imaju svest o tome jer je edukacija uradila mnogo. A tamo gde nije, radi se neprekidno kampanja o štetnosti genetski modifikovane hrane.
O Da li hrono ishrana zabranjuje upotrebu pšenice i kukuruza upravo zbog toga što su te dve žitarice najviše genetski modifikovane?
– U hrono ishrani apsoultno su zabranjeni pšenica i kukuruz, jer su alergeni. Ali, da, u većini zemalja pšenica i kukuruz pretrpeli su najviše genetskih promena zbog čega se ne preporučuju jer nemaju nikakva nutritivna svojstva. Pored toga, pšenica sadrži gluten, koji izaziva upale u crevima kod ljudi obolelih od celijakije. Takvi su i ječam, raž i kombinacija pšenice i raži, zbog čega ni njih ne preporučujemo. Umesto tih žitarica, treba jesti proso, heljdu, amarant, pirinač, soja… Naravno, kod žitarica je najvažnije celo zrno i kada kažem žitarice podrazumeva se da su integralne.
O Da li Francuzi imaju i čuvaju svoje stare sorte povrća i voća ali i goveda i svinja?
– Postoji veoma mnogo starih sorti, a zahvaljujući podignutoj svesti o kvalitetnoj hrani i ekspanziji organske hrane, agroinženjeri su ustanovili da stare sorte voća i povrća, koje nisu prskane pesticidima i hemikalijama, na primer, daju podjednako velike prinose kao što daju modifikovane. Isto važi i za živinu i meso. Mislim da će organska hrana pobediti modifikovanu.
O Da li Francuzi znaju šta jedu ili im istinu serviraju velike korporacije?
– Da, uglavnom znaju. Kontrole hrane su rigorozne, a sve je više i više organske, biološke hrane. Veoma često u Francuskoj javno govorim o tome, govore i drugi, pa je svest na visokom nivou. Ljudi se veoma brinu o kvalitetu hrane koju jedu i glasno postavljaju pitanja da li je ona puna aditiva i hemije, gde je i kako proizvedena, šta tačno sadrži i slično. Na deklaraciji, osim toga, sve piše, ali da, naravno, potreban je i Francuzu tumač za deklaraciju da bi se snašli u nerazumljivim brojevima i slovima koji označavaju razne emulgatore i dodatke.
O Koje namirnice najviše koristite?
– Meso,sir (kačkavalj), ribu, integralne žitarice, mahunarke i organski hleb.
O Koje namirnice nikada ne koristite?
– Mleko i mlečne proizvode sa laktozom. Smatram da sisari treba da uzimaju mleko do prve 2 godine zivota i ne duže. Posle toga nikako. Trebalo bi jesti samo kačkavalje. Ne bele sireve, već kačkavalje.
O Da li možda znate kakvu hranu jedu Srbi?
– Ne, nažalost, tek ću se sa time upoznati ovde. Znam samo da se ovde malo jede kačkavlj, a mnogo belog sira, što smatram da nije dobro.
O Da li imate predlog kako se zaštiti od pesticida i hemije u jabukama, brteskvama i ostalom voću koje je najizloženije hemijskim tretmanima?
– Kupovati voće i povrće od seljaka. To je za sada najbolji putokaz. Ili birati skuplju, organsku hranu i biti siguran da nije prskana hemikalijama.
O Direktor ste Kliničkih istraživanja Evropskog instituta za istraživanje ishrane i zdravlja. Šta kažu važi izveštaji?
– Kažu da Evropa jede relativno zadovoljavajuću hranu i da organska hrana iz bioloških uzgoja sve više uzima primat.
Dijana Dimitrovska
antrfile
Bolesni
o Da li hrono ishrana koju ste osmilili može da pomogne obolelima od kancera?
– Hrono ishrana ne može da izleči bolesnog, ali ona može da pomogne da organizam postane otporan i jak. Hrana je od koristi jer pomaže da se telo bori. Kod zdravih osoba, hrono ishrana pomaže da budu zdravi i lepi.
antrfile
Obroci
Najvažniji obrok u hrono ishrani je doručak, a zatim, podjednako važan, ručak. Ta dva obroka pomažu da se telo tokom noći obnovi. Nikada ih ne treba preskakati i nikada ih ne treba vremenski mnogo pomerati.
antrfile
Dame
Dr Alen Delabo ne preporučuje uzimanje supi, čorbi i bujona, osim kada je veoma vruće, zbog elektrolita. A damama koje ne žele da imaju celulit posebno preporučuje da supe, čorbe i bujone nikako ne jedu uveče.
Antrfile
Dozvoljeno
Hrono ishrana je način života, ali to ne znači da ne smete da se ponekad ponašate slobodnije. Jednom do dva puta sedmično, jedite slobodno ono što vam duša želi. To važi i za slatkiše i veoma slatko voće. Ali samo jednom, najviše dva puta nedeljno.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s